Rižote... Jaz osebno nisem neka ljubiteljica le teh, vedno sem naletela, da mi kaj v rižoti ni bilo všeč, saj sem precej izbirčna in sem običajno izločala nevšečne sestavine ali pa je preprosto nisem pojedla. To zadnje je kdaj pa kdaj delovalo kar malce nevljudno, ups.
To so bili glavni razlogi, da sem poskusila narediti rižoto po svojem okusu, s stvarmi, ki jih dejansko jem. Ker sem izbirčna jaz, je zato izbirčna tudi moja rižota. :)
Še ena manjša informacija: količina rižote je za približno pet člansko družino, odvisno kako zelo ste lačni.
Sestavine:
- riž (2 skodelice)
- manjši por
- grah (2 skodelice)
- manjši por
- grah (2 skodelice)
- rdeča paprika (1 velika)
- paradižnik (3 manjši paradižniki)
- olje (kanček za praženje)
- voda (4 skodelice)
- sojina omaka (2 žlici)
- paradižnikov koncentrat (1 žlica)
- asafetida (1/4 žličke)
- ingver v prahu (1 žlička)
- bazilika (2 žlički)
- olje (kanček za praženje)
- voda (4 skodelice)
- sojina omaka (2 žlici)
- paradižnikov koncentrat (1 žlica)
- asafetida (1/4 žličke)
- ingver v prahu (1 žlička)
- bazilika (2 žlički)
- himalajska sol (1 1/2 žličke, če uporabljate navadno sol dajte 3/4 žličke)
- kajenski poper (1/4 žličke)
- poper (1/2 žličke)
- poper (1/2 žličke)
Pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- lesena lopatica/kuhalnica
- 3 litrski lonec
- skledice namakanje riža in za narezano zelenjavo
- cedilo
- žlička in posodica za začimbe
Recept po korakih:
1. Prvo je najbolje, da daste namakati riž. Vzemite manjšo skledico in vanj natresite riž in nalijte toliko vode, da utopi riž.
2. Dokler se riž namaka, nasekljajte beli del pora...
3. ...na manjše koščke narežite paradižnik...
4. ...prav tako papriko.
5. Na eno mesto postavite zelenjavo, ki ste jo pripravili za kuho.
6. Pripravite še začimbe. V posodico za začimbe dajte kajenski poper, poper in ingver v prahu.
7. Lonec postavite na ogenj, vlijte kanček olja, počakajte da rahlo zacvrči in dodajte mešanico začimb, ki ste jo pripravili v posodici. Pomešajte in dodajte še asafetido. Asafetido pražite 5 sekund in...
8. ...hitro dodajte v lonec nasekljan por. Pomešajte, za kakšno minuto pražite, nato pa dodajte še narezano papriko. Spet premešajte in dušite minutko, dve na malce nižjem ognju.
9. Grah si lahko po želji prestavite v skledico in ga dodajte v lonec.
10. Po grahu dodajte še paradižnik in pomešajte. Pražite zelenjavo še približno 2 do 3 minute.
11. Riž, ki se je namakal precedite kot vam je najlažje in ga dodajte v lonec. V skledico, kjer ste imeli riž nalijte vodo in jo nalijte v lonec (2 skledice vode na 1 skledico riža). Zvišajte ogenj.
12. Dodajte paradižnikov koncentrat. Pustite kuhati približno 5 minut in občasno premešajte.
13. Če voda v rižoti vre in je po petih minutah videti riž na površju...
14. ...dodajte sol, kurkumo, sojino omako in baziliko ter premešajte. Kuhajte še toliko minut da bo odvečna voda izhlapela in ugasnite ogenj, ko bo rižota videti še sočna in kremasta.
15. Takšen je bil končni izdelek v loncu...
16. ...takšen pa serviran na krožniku!
Ufff, sem bila kar skeptična glede rižote, kljub temu, da sem uporabila sestavine, ki jih jem. Jaz pač nisem za rižote. Ampak veste kaj? Ta je bila superfina in sem se odločila da bom rižoti z veseljem dala še kakšno možnost. Pripravila jo bom z bučkami, koruzo... mmm, sem že lačna. Ne se bati, tudi fotografirala bom, ko se bo spet kuhala, da dobite še vi recept. :)
Pa hecno, rižota naj bi bila italijanska, ampak moja je bila skoraj azijska. :D
Pa hecno, rižota naj bi bila italijanska, ampak moja je bila skoraj azijska. :D
Prosim vprašajte, komentirajte ali pa me vprašajte po vremenu. :D
Pošiljam pozdrave!
SK
P.S. Soon in English!
Ni komentarjev:
Objavite komentar