sobota, 3. maj 2014

Kvinojina solata (Quinoa's salad)

Idejo za kvinojino solato sem dobila za postni dan - ekadaši, bilo je vroče in lepo vreme. Je bolj nasitna od ostalih solat že zaradi skute, kisle smetane in kvinoje. Je za tiste postne dni, ko smo bolj lačni. :D


Sestavine:

- kvinoja (250 g)
- voda (500 ml)
- sončnično olje (za praženje kvinoje, približno 3 žlice)
- kumare (3 kose)
- paprika (2 kosa)
- skuta (250 g)
- kisla smetana (pol velike kisle smetane ali pa 1 majhna)
- himalajska sol (1 žlička za kuhanje kvinoje, 1 1/2 žličke za solato, če uporabljate navadno sol dajte 1/2 žličke) 
- poper (1/2 žličke)



Pripomočki:

- deska za rezanje
- nož
- ena lesena lopatica/kuhalnica
- en 1 litrski lonec
- skledo za narezano zelenjavo oz. solato


Recept po korakih:

1. Najprej v vašo skledo za solato dajte skuto in kislo smetano.



2. Nato olupite in splahnite kumare. Narežite jih na manjše koščke in narezano dajte v isto skledo kot skuto in kislo smetano.



3. Papriko splahnite, narežite jo na majhne koščke in jo dajte v skledo za solato.



4. Pripravite si kvinojo, po želji jo lahko predhodno daste namakati (če jo boste namakali je ne pozabite odcediti).



5. V lonec nalijte olje, počakajte da se segreje.



6. Ko je olje segreto, vsujte kvinojo in jo pražite približno 2 minuti.



7. Po praženju v lonec vlijte še vodo...



8. ...posolite in pustite da se kuha.



9. Kuha naj se dokler ne izhlapi vsa voda (kot bi kuhali riž).



10. Pustite da se kvinoja ohladi in jo primešajte k skuti, kisli smetani in narezani zelenjavi.



11. Posolite, poprajte, dobro premešajte in...



12. ...kvinojina solata je pripravljena!



13. Za konec jo še ponudite. :)



Zelo preprost recept tudi za tiste dni, ko nimamo volje ali časa preživljati dneva za štedilnikom. Jed je priročna za tople dni ali pa kakšno malico v službi. Če želite lahko daste kvinojo prvo kuhati in si med kuhanjem pripravite zelenjavo. 
Seveda lahko izpustite skuto ali kislo smetano ali pa celo oboje in si jo "okisate" z limoninim sokom. Tako jed postane za naše želodčke malce lažja. :) 

V takšno solato si lahko na nepostne dneve dodate tudi kakšno koruzo, paradižnik, kuhano čičeriko... Prepustite se domišljiji. :)

Upam da vam je jed všeč, komentarje, mnenja, vprašanja pa lahko zapišete spodaj. :D

Pošiljam pozdrave!
SK



P.S. Soon in English!

Ni komentarjev:

Objavite komentar