ponedeljek, 17. februar 2014

Hitri vege pasulj

Pasulj je balkanska jed, narejena iz fižola, ki je lahko beli ali pa rjavi. Je močna enolončnica, primerna za hladne dni. V originalu je z mesom, klobaso ali podobno, ker pa smo doma vegetarijanci sem jo poskusila "povegetarijaniti". :) V mojem receptu sem uporabila rjavi fižol, kot nadomestek mesa pa sem si izbrala dimljen tofu in veeeelik lonec, saj takšno jed lahko jemo več dni.


Sestavine:

- korenje (2 manjša korenčka)
- srednje velik por
- rdeča paprika (3 manjše paprike)
- rjavi fižol (2 veliki konzervi)
- dimljen tofu (eno pakiranje - 200 g)
- olje (kanček za praženje in pol dcl za prežganje)
- voda (vsaj 1 liter)
- moka (za prežganje)
- paradižnikov koncentrat
- asafetida (pol žličke)
- methi semena (1 žličko)
- lovorjevi listi (3 listki)
- himalajska sol (2 1/2 žličke, če uporabljate navadno sol dajte 1 1/2 žličke)
- poper (1 žličko)
- paprika v prahu (1 žlička za pasulj in pol žličke za prežganje)
- kurkuma (1 žličko)
- peteršilj (4 žličke)




Pripomočki:

- ribežen
- deska za rezanje
- nož
- lesena lopatica/kuhalnica
- 6 litrski lonec za pasulj
- 1 litrski lonec za prežganje
- skledice za narezano zelenjavo
- cedilo
- žlička in posodica za začimbe


Recept po korakih:

1. Prvo pripravite zelenjavo za samo kuhanje. Na drobno naribajte oba korenčka.



2. Nasekljajte beli del pora.



3. Na manjše koščke narežite papriko.



4. Odprite konzerve rjavega fižola, precedite ga skozi cedilo in splaknite ga z vodo.



5. Dimljen tofu narežite na manjše kockice ali pa trakove. Po želji ga lahko tudi popečete, meni osebno se je to zdelo nepotrebno.



6. Pripravljene sestavine postavite na neko skupno mesto in dokaj blizu štedilnika.



7. Preden začnete kuhati pa si pripravite tudi začimbe. V eno skodelico dajte žličko paprike, žličko methi semen, žličko popra in tri lovorjeve liste.



8. Pripravite si vsaj 6 litrski lonec.



9. V lonec nalijte olje, prižgite kuhališče in počakajte da olje malce zacvrči.



10. Na segreto olje dajte mešanico začimb, ki ste jih pripravili v skodelici (methi semena, papriko v prahu, lovorjeve liste in poper) in pomešajte. Dodajte pol žličke asafetide, pražite 5 sekund, nato pa dodajte nasekljan por. Por pražite do svetlo rjavega.



11. Ko je por popražen dodajte papriko in pomešajte. Pražite približno 15 sekund.



12. Nato dodajte tofu.



13. Dodajte še nariban korenček in vse skupaj spet premešajte.



14. Dodajte toliko vode da le ta pokrije zelenjavo. Rahlo jo kuhajte približno 5 minut in med kuhanjem občasno mešajte.



15. Dodajte rjavi fižol, premešajte...



16. ...in dodajte toliko vode, da bo približno 2 centimetra pod vrhom posode. Posodo pokrijte.



17. Med kuhanjem pasulja pripravite še prežganje. To se doda jedem ki jih želimo zgostiti, za pasulj pa je značilno da je gost. Za prežganje boste potrebovali olje, moko, paradižnikov koncentrat in papriko v prahu.



18. V lonec za 1 liter vlijte približno pol dcl olja in dodajte toliko moke, da dobite nekakšno "kremo", ne sme biti preredko, niti pregosto. Ogenj naj bo zmeren oziroma skoraj na minimumu, da se vam moka ne zažge.



19. Tej "kremi" dodajte žličko paradižnikovega koncentrata in pol žličke paprike v prahu ter pomešajte. Prežganje mešajte in opazujte, ko se zgosti ga odstavite.



20. Pasulj je medtem najbrž že zavrel, zato mu lahko kar dodate prežganje in pomešate.



21. Če vam ni uspelo spraviti vsega prežganja iz posode, zajemite eno zajemalko tekočine iz pasulja in jo dajte k ostankom prežganja. Pomešajte in še to vlijte v pasulj. Če se vam zdi da je pasulj še preredek, naredite še prežganja, če pa se vam zdi da je pregost, vlijte vodo.



22. Pasulju dodajte še eno žličko paradižnikove mezge in eno žličko kurkume.



23. Pustite da se pasulj še malce kuha na nizkem ognju 5 minut in medtem občasno pomešajte.



24. Dodajte 1 1/2 žličke himalajske soli in približno 4 žličke peteršilja ter premešajte.



25. Kuhajte še 5 minut in pasulj je pripravljen.



26. Ponudite in servirajte!



V mojem receptu je asafetida in por in kot sem že v receptu omenila lahko namesto tega uporabite česen in čebulo (ampak verjemite da sta asafetida in por veliko boljša). V moji kuhinji ne uporabljam česna in čebule, saj sta tamasična, to pomenita, da nam dajeta zelo malo vitalne energije. Zato pa sem toliko bolj navdušena nad nadomestkom česna, tj. asafetida, ki pa je v bistvu smola iz sušenega drevesnega soka. V receptu sem omenila tudi methi semena, ki pa sem jih dodala v recept zato ker dodajo priokus dimljenega. Nekaj od teh začimb, ki jih omenjam na mojem blogu lahko najdete na tej spletni strani, kjer jih lahko naročite in jih dobite na dom. So veliko bolj poceni kot v trgovini glede na samo količino in kvaliteto (okus je boljši in močnejši). Uporabila sem tudi kurkumo, ki pa ni nujna. Dober tek!

Če so kakršnakoli vprašanja, mnenja ali komentarji, jih lahko zapišete spodaj.

Pošiljam pozdrave!
SK


P.S. Soon in English!

1 komentar: