Recept je iz moje glave, včasih v smetanovo omako dodam še to in ono, ta recept pa je, kot vidite, s paradižnikom in mozzarello. :)
Sestavine:
- voda (vsaj 2 litra)
- makaroni (500 g)
- mozzarella (125 g)
- paradižnik (2 kosa)
- smetana za kuhanje (3 kose po 200 g)
- olje (manj kot 1 žlico)
- sol (2 žlički za v vodo, 1/2 žličke za omako - če uporabljate himalajsko sol, dajte v omako 1 žličko)
- poper (1/2 žličke)
- kurkuma (1/2 žličke)
- peteršilj (2 žlički)
Pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- lesena lopatica/kuhalnica
- 3 litrski lonec za makarone
- 1 litrski lonec za omako
- skledica za paradižnik in mocarelo
- cedilo
- žlička za začimbe
Recept po korakih:
1. Vzemite 3 litrski lonec, ga napolnite z vodo, posolimo in dajte na ogenj.
2. Vmes pripravite sestavine za omako. Prvo na majhne koščke narežite paradižnik (prbl. 1x1 cm veliki koščki).
3. Na enako velike koščke razrežite tudi mozzarello.
4. Narezano dajte v skledice ali pa pustite na deski.
5. Med rezanjem je voda zavrela in čas je da v krop stresete makarone. Nastavite si uro za toliko časa kot piše na embalaži. Za al dente makarone morate biti zelo pozorni na čas.
6. Med kuhanjem makaronov je čas za omako. Pripravite si začimbe.
7. V litrski lonec nalijte olje, počakajte da malce zacvrči in dodajte poper ter sol. Začimbe pražite kakšne 5 sekund.
8. Nato v lonec dodajte smetano za kuhanje, ko se smetana segreje dodajte kurkumo. Vmes mešajte in počakajte do vretja, znižajte ogenj, potem pa dodajte mozzarello ter paradižnik. Spet premešajte in dodajte peteršilj. Premešajte in odstavite. Če se mozzarella še ni stopila, se bo medtem, ko boste odcedili makarone.
Če je vmes čas makaronov že minil, jih odstavite z ognja.
9. Makarone precedite in jih splaknite s hladno vodo, da se ne prekuhajo zaradi vročine.
10. Makaronom dodajte omako in dobro premešajte.
11. Servirajte!
Lahko rečem le to, da je to hitra in okusna jed. Če želite lahko eksperimentirate z različnimi siri, včasih pa jaz dodam v omako koruzo ali pa že na začetku na olju in začimbah popražim por in čez zalijem smetano za kuhanje. Če boste uporabili por, vam v omako ni potrebno dodati kurkume. Lahko eksperimentirate tudi tako, da namesto peteršilja uporabite drobnjak. Dober tek!
Vprašanja, mnenja in komentarje lahko zapišete spodaj.
Pošiljam pozdrave!
SK
P.S. Soon in English!
Ni komentarjev:
Objavite komentar